Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Τι θα λέγατε για υπέροχα, τραγανά, μυρωδάτα παξιμαδάκια με σταφίδες? Εμείς τα λατρεύουμε!

Κρητικά νηστίσιμα παξιμαδάκια με σταφίδες

Με τέτοια υλικά, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω περιγραφή…
ένα θα πω μόνο: δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!

Υλικά για 50 παξιμάδια:

1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια γλ. μπέικιν
1 1/2  νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ
1 νεροπότηρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο
200 γρ. σταφίδες ξανθές

Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά αλεύρι.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ο.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με την ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κονιάκ,
διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Ρίχνουμε και το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Ζυμώνοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό,
πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει.
Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες
και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια εργασίας
που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι,
την μοιράζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.
Τις τοποθετούμε στο ταψί και χαράζουμε σε ίσες αποστάσεις,
αρκετά βαθιά, την επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε στον πάτο.

 Ψήνουμε για μισή ώρα, αποσύρουμε από τον φούρνο
και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Κόβουμε τα παξιμαδάκια στα σημεία που τα είχαμε χαράξει,
τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα στους 100ο,
μέχρι να στεγνώσουν καλά.

Αφού κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί ~
αν προλάβουν, διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για αρκετό καιρό!


Καλοφάγωτα!
http://bettyscuisine.blogspot.gr

loading...